Nene_hatun
Atsızcı

ileti Sayısı: 1
|
 |
« Yanıtla #3 : 21 Ocak 2010, 20:43:47 » |
|
Dodurga Kandaşım; Öncelikle katılmayı düşündüğün yarışmada sana başarılar dilerim. Umarım iyi bir sonuç alır da bu sitedeki herkesin göğsünü kabartırsın. Ben de 30 yılı aşkın bir süredir yazı yazmakta olan bir ağabeyin olarak, sana bu konudaki görüşlerimi açıklamak isterim.
1.) Bilimsel eserlerde, sunumlarda, tezlerde ve arştırma yazılarında, bir başka yazardan ve eserden alıntı yaptığın zaman, alıtının hemen sonuna numaralandırma yöntemini uygulayıp, sayfanın ya da bölümün sonunda, o alıntıylı ilgili bilgi vermek zorundasın. Örnek: 33.) Hüseyin Nihal Atsız/Ötüken Kitapevi-Ank.1960/Sy.133-134 gibi.
Hikâye ve romanlardaki alıntılarda, dip not ve bölüm ya da sayfa sonunda açıklama pek uygulanmaz.Bu bir şekilde roman ya da hikâyedeki kahramanın roman içindeki söyleminden anlaşılır, buna orada yer verilir. Yapılan alıntılar genellikle geçmiş zamandan yapılır. Örnek: Rahmi, bir an için kendini Cumhuriyetin ilk yllarında buldu. Ata'nın kurduğu bu büyük eserin, yabancılaşma hayranı kişiler tarafından, nasıl da yavaş-yavaş eritilmeye çalışıldığını anımsadı. Yakup Kadri'nin "Çankaya" romanında olduğu gibi; ... hissetti. Yukarıdaki verdiğim örnekteki noktalı yerlere bahsedilen romandan alıntı yapılır. Değerli andam; Bizler yazı yazmaya başladığımızda, bilgisayar olmadığından, daktilo kullanır ve alıntı yapılacak yerlerde, daktilo şeridinin kırmızısını kullanırdık...Bu, o yazıyı baskıya hazırlayacak olan sayfa sekreterinin, dizgi elâmanının işlerini kolaylaştırmak için uyguladığımız bir yöntemdi. Dizgi elâmanı, kırmızı renkli alıntılı yerleri, değişik punto ve harf karakteriyle dizer, baskıdan sonra son şeklini alırdı... Şimdi gelelim, kullanacağın alıntıyı, kendi hikâyenin içinde nasıl kullaman gerektiğine: Alıntıda kullanacağın kısım yalnızca bir eser adı değilse: "...Faik, onun böyle olmasını istiyordu!.." şeklinde olmalıdır. Yani alıntıdan önce 3 nokta, yaptığın alıntı cümle sonu ya da ortası hiç farketmez bitirirken de 3 noktalı olmalıdır. Artık bilgisayar var, alıntıları bold yapıp kalınlaştırabilir ya da kullandığın karakterin italiğine çevirip, alıntıya belirginlik kazandırabilirsin.Bu zorunlu değildir ama basılacak eserin ham dizgi aşamasında hem de okuyan açısından takibinde büyük kolaylıklar sağlar. Türk Dil Kurumu'nu izleye devam et. Bol bol Sait Faik oku..Unutma ki, iyi yazmanın ön koşulu, fazlaca okumaktan geçer. Ayrıca böyle bir konuyu sorup-öüğrenmek için gösterdiğin çabayı da takdir ettiğimi bilmeni isterim... Esenlikler dilerim. KARAYILAN-rh
|